Loading...

Как да изберем керамични плочки ?

http://www.ideamax.bg/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%BE/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BC-%D0%BA%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D1%87%D0%BA%D0%B8.html
Според своето приложение керамичните плочки се разделят на две основни групи – фаянс (плочки за стена) и теракот и гранитогрес (плочки за под). Гранитогресните и фаянсовите плочки се използват навсякъде в дома за облицовка и настилка. Ще разгледаме какви са разликите между тях и къде са най-подходящи за използване. Ако планирате вътрешна облицовка, ще ви препоръчаме фаянсови. Но гранитогресът е много по-здрав и е по-доброто решение за облицоване на открити участъци – тераси, зони за отдих, зони около басейни и други.
 Фаянсовите плочки

Предимства
         Не натрупват статично електричество и електропроводимостта им е много ниска.

Повърхност
         Фаянсовите плочки са с глазирана повърхност. Подходящи са за стенна облицовка на сухи и мокри помещения. За под се използва теракот или гранитогрес.

Устойчивост на замърсявания

         За да установите какви характеристики имат даден вид плочки от фаянс, проверете маркирането на опаковката им. С латински букви се отбелязва устойчивостта на плочките към химически вещества. В банята средата е влажна и благоприятна за образуване на мухъл и се налага често почистване с препарати. Готовите препарати са често агресивни към повърхността на плочките, от устойчивостта зависи колко дълго те ще запазят добрия си вид.

Какъв размер да се избере – по-голям или по-малък

          Правилото е за пода да се избират по-големи по размер плочки, а за облицовка – по-малки.
Гранитогресът

Качества

          Това е материал, доказал своята издръжливост и трайност. Той издържа както на резки температурни промени, така и на много голямо натоварване при преминаване на много хора и дори превозни средства.

Минимално абсорбиране на вода

           Тъй като в гранитогресните плочки няма пори, абсорбирането на вода е около 0,05%. Това го прави подходящ за бани, където влагата се отделя непрекъснато.

Устойчивост на крайни температури
            Благодарение на това си качество гранитогресът може да се използва и за външни настилки и облицовки. И на места в екстериора той запазва вида и качеството на покритието. Може да се използва в среди с температура в диапазона между -50 и +50 градуса.

Клас на износване

            Класът на изтриваемост се определя само за подови и гранитогресни плочки (от 1 до 5), като най-висок клас е 5.
Разликата в цените
Ако изберете гранитогрес за настилка или облицовка, ще ви излезе по-скъпо. Но от друга страна качеството, което ще получите, си струва.
Партньори
9000 Варна, ул. "Уста Кольо Фичето" 25б
Национален телефон:
0 700 16 660
(на цената на един градски разговор в цялата страна)